Wyciąg z kory sosny nie obniża ciśnienia

28 września 2010, 12:41

Wyciąg z kory sosny nie obniża ciśnienia krwi ani nie powoduje spadku zagrożenia ze strony innych czynników ryzyka chorób serca. Dr Randall Stafford ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Stanforda podkreśla, że wyniki 12-tygodniowego studium dołączają do coraz większej puli dowodów, że suplementy w postaci przeciwutleniaczy nie poprawiają funkcji serca (Archives of Internal Medicine).



Designerski probiotyk zapobiegnie otyłości

23 grudnia 2010, 12:46

Specjalnie zaprojektowane probiotyki mogą zmienić fizjologię komórek tłuszczowych, co sugeruje, że dałoby się je wykorzystać w leczeniu lub zapobieganiu np. otyłości.


Substancja z mandarynek chroni przed otyłością i zawałem

7 kwietnia 2011, 10:58

Walka z chorobami cywilizacyjnymi to dla wielu naukowców cel numer jeden. Spory entuzjazm wzbudza więc fakt, że nobiletyna, substancja występująca m.in. w mandarynkach, zapobiega otyłości, a także chroni przed cukrzycą typu 2. i miażdżycą tętnic.


Bombowce II wojny światowej wpływały na klimat

8 lipca 2011, 12:57

Naukowcy postanowili zbadać naloty bombowe aliantów w czasie drugiej wojny światowej, by określić wpływ smug kondensacyjnych pozostawianych przez samoloty na angielski klimat.


Poczucie osamotnienia zwiększa częstość wybudzania

2 listopada 2011, 10:26

Im bardziej osamotnieni się czujemy, tym gorzej śpimy. Sen staje się przerywany, co pogarsza jakość nocnego odpoczynku (Sleep).


Mikroflora jelit określa ryzyko i zakres zawału u szczurów

13 stycznia 2012, 10:04

Bakterie jelitowe i ich metabolity mogą wpływać na nasilenie zawału serca. W przyszłości badanie składu mikroflory (rodzajów oraz stężenia bakterii) będzie zapewne użytecznym sposobem wyliczania prawdopodobieństwa zdarzeń sercowo-naczyniowych u danej osoby. Poza tym naukowcy sugerują, że podanie probiotyków przyspieszyłoby rekonwalescencję pacjentów przechodzących operacje serca czy angioplastykę.


Częste jedzenie czekolady = niższy wskaźnik masy ciała

27 marca 2012, 10:30

Ludzie, którzy regularnie (kilka razy w tygodniu) jedzą czekoladę, są szczuplejsi od osób, które jedzą ją od czasu do czasu.


Walczy z nigdy niespotykanym wrogiem agresywniej niż z prawdziwą konkurencją

15 czerwca 2012, 11:06

Zazwyczaj zwierzęta walczą z drapieżnikami i konkurentami z tego samego gatunku. Wyjątkiem okazuje się murówka adriatycka (Podarcis melisellensis), która wdaje się w agresywne bójki z zupełnie dla niej niegroźnymi jaszczurkami ostropyskimi (Dalmatolacerta oxycephala). Biolodzy sądzą, że odkryli nowy, niewykluczone, że dość rozpowszechniony, scenariusz agresji, którego ze względu na opatrzenie etykietą "niemożliwe, bo bezsensowne" w ogóle nie dostrzegano...


Uprawiali len, lecz woleli przypominającą jedwab pokrzywę

1 października 2012, 12:25

Fragmenty tkaniny wydobytej z tumulusu Lusehøj z epoki brązu wskazują, że wyprodukowano ją nie z uprawianego na miejscu lnu, lecz z importowanej pokrzywy. Dotąd sądzono, że produkcja materiałów z włókien roślinnych była ściśle powiązana z rolnictwem, a konkretnie z uprawą konkretnych gatunków, np. lnu czy konopi.


Synowie dziedziczą po ojcach kokainooporność

27 grudnia 2012, 13:23

Naukowcy z University of Pennsylvania wykazali, że synowie szczurów wystawionych na oddziaływanie kokainy są oporni na nagradzające działanie narkotyku. Sugeruje to, że zmiany fizjologiczne wywołane przez kokainę mogą być przekazywane z ojca na syna.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy